Thursday, January 5, 2012

Subhanallah, lihat lah gambar ini gurun garam

[Image: salardeuyuni04.jpg]
Salar de Uyuni merupakan Tasik garam terluas di dunia (10.582km2). Salar de Uyuni terletak diPotosi dan Oruro, Bolivia bahagian tenggara, di puncak Andes, pada ketinggian 3650 m. Sekitar 40,000 tahun yang lalu, Tasik ini merupakan bahagian dari Tasik Michin, Tasik besar di masa prasejarah. Ketika kering, terdapat 2 Tasik yang tinggal, iaitu Tasik Poopó dan uru uru, serta 2 Gurun garam terbesar, Salar de Coipasa dan Salar de Uyuni.
[Image: salardeuyuni01.jpg]
Diperkirakan, Salar de Uyuni mengandung 10 bilion tan garam, dan kurang dari sekitar 25000 tan garam diperolehi setiap tahun. Setiap bulan November, Salar de Uyuni menjadi daerah kediaman bagi 3 spesies burung flamingo di Amerika Selatan iaitu burung flamingo cili, Andes, dan James. Salar de Uyuni adalah daerah tujuan pelancongan terkenal.
[Image: salardeuyuni06.jpg]

0 Responses to “Subhanallah, lihat lah gambar ini gurun garam”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam