Macam-macam, memburu air kencing unta


Ketika baru dua hari, kami wartawan yang bergabung dalam media center haji (MCH), tiba di Madinah, kami membincangkan rancangan untuk membuat set, salah satunya tentang penternakan unta sekaligus mencuba susunya yang baru diperah.

Namun seorang pegawai haji yang sudah lama menetap di Arab Saudi menyatakan sekarang ini yang diburu bukan lagi susu unta melainkan kencingnya. Katanya, kencing unta boleh menjadi ubat bagi pelbagai penyakit berat.

Maka, kami pun akhirnya menuju penternakan unta di kawasan Abu Duud, Madinah. Di salah satu penternakan milik Khalid, kami melihat beberapa jemaah calon haji Indonesia sedang cuba susu unta. Beberapa juga membelinya untuk dimasukkan ke botol air minum meniral.

"Susu harganya 5 riyal," kata salah seorang pegawai penternakan dalam bahasa Bahasa Arab. Lelaki berkulit hitam gelap tinggi besar itu dengan cekap menapis susu unta ketika menuangnya ke dalam sebuah mangkuk kecil.

Di sekeliling kami hanya padang tandus dan gunung-gunung gersang. Cuaca sangat terik. Sepanjang mata memandang, tanah-tanah kering berdebu, selain gunung, hanya unta dalam kandang-kandang sederhana. Para 'penggembala' unta jumlahnya hanya sedikit berbanding jumlah unta yang begitu banyak.

Dengan cuaca yang panas, minum susu unta terasa sangat segar. Tidak cuma menyegarkan, susu unta juga memberikan tenaga yang banyak. Katanya susu ini mempunyai kandungan kalori lima kali berbanding nasi.

"Segar. Rasanya manis, padahal ditambah gula," kata salah seorang jemaah haji.

Penternakan unta milik Khalid merupakan salah satu ladang yang sering dikunjungi jemaah Indonesia. Ladang yang sudah dibuka selama 20 tahun ini mempunyai 12 pekerja dari Sudan. Untuk kerjanya itu, para penggembala 'itu tidur dan makan di ladang. Ada sofa-sofa lama yang warna kain pembungkusnya sudah luntur dan sebuah khemah kecil tempat para pekerja tidur.

"KTugas kami tidak cuma menjaga, tetapi juga memberi makan unta dan memerah susunya. Susu unta hanya kami peras kalau ada orang yang datang dan ingin membelinya sebab susunya tidak tahan lama," jelas Zul, salah seorang pekerja di ladang itu.

Pendapatan terbesar ternakan unta tentu adalah dari dagingnya. Unta yang besar hargai sekitar 15 ribu hingga 20 ribu riyal. Sementara unta yang kecil harganya antara 5 ribu sampai 7 ribu riyal.

Makanan unta adalah rumput. Tapi sayangnya rumput sangat mahal kerana tanah Arab sangat tandus, sehingga rumput pun tidak boleh tumbuh kecuali melalui rawatan yang menghabiskan kos sangat mahal. Seikat rumput harganya 5 riyal, lebih mahal daripada jus yang bersaiz 200 mililiter yang dihargai hanya 1 riyal ataupun kebab yang harganya hanya 4 riyal.

Pendek kata dengan wang 5 riyal orang sudah boleh makan dengan kenyang di Madinah. Mungkin kerana harga rumput yang mahal, makanan unta pun tidak hanya rumput, tapi juga roti kering.

Setiap unta menghasilkan susu yang berbeza-beza. Semasa susu banyak, satu unta boleh memberikan satu baldi susu yang beratnya sekitar 10 kilogram.

Setelah melawati kawasan penternakan, mengambil gambar unta-unta terdapat beberapa rakan merasa susu unta, kami pun bertanya berkenaan air kencing unta. Air kencing unta ukuran sekitar 250 mililiter ditawarkan dengan 100 riyal.

Pekerja itu bercerita, air kencing unta berfungsi untuk ubat. Cara memakainya boleh disapukan di kepala, di perut atau diminum terus. Untuk meyakinkan yang dijualnya kencing unta sebenar, si pekerja itu pun meminum kencing unta tersebut.

"Kalau diletak di dalam peti sejuk kencing unta ini boleh awet sampai berbulan-bulan," jelas pekerja tersebut.

Air kencing unta ini diceritakan boleh menyembuhkan penyakit buah pinggang  atau penyakit berat lain. Masalahnya apakah kencing unta itu halal atau haram untuk dimakan masih menjadi kontroversi.

Banyak yang berpendapat kencing adalah najis, sehingga minum kencing unta pun hukumnya haram. Tapi ada juga yang berpendapat lain, susu dan kencing unta disebut merupakan ubat yang dibenarkan.

Ketua Perkhidmatan Umum dan Bimbingan Ibadah Daker Madinah Djawahir Tantowi Majedi menyatakan kencing unta boleh dijadikan ubat bila dalam keadaan kecemasan.

"Kalau masih ada ubat yang lain ya sebaiknya dengan ubat yang lain saja," kata Djawahir.

- terjemahan dari hajsmy.us

Comments