Monday, January 23, 2012

Diktator Yaman Ali Abdullah Saleh "Melarikan Diri" ke Amerika Syarikat

Diktator Yaman Ali Abdullah Saleh telah meninggalkan ibu kota Sana'a, menuju ke Amerika Syarikat untuk menerima rawatan perubatan, seorang pegawai berkata.

Pejabat dari pejabat Saleh mengatakan diktator Yaman tersebut meninggalkan ibu kota pada hari Ahad semalam (22 / 1) tapi tidak menentukan tujuan Saleh.

Maklumat ini datang pada saat pihak berkuasa di Sana'a mengatakan pada hari Ahad kelmarin bahawa putra Saleh, yang menjalankan Garda Republik, sudah berada di Oman untuk mempersiapkan lawatan ayahnya ke negara Arab itu dalam rutenya ke Amerika Syarikat.

Dalam pidato perpisahan sebelumnya pada hari Ahad, Saleh berkata, "Saya akan pergi ke Amerika Syarikat untuk rawatan dan kemudian akan kembali sebagai ketua parti Kongres Rakyat (GPC)," lapor media kerajaan Yaman.

Minggu lalu, seorang pegawai kanan parti GPC mengatakan Saleh akan melawat "Oman dan kemudian Ethiopia sebelum melakukan perjalanan ke New York untuk rawatan atasi luka-luka yang dideritanya dalam serangan terhadap istana presiden pada bulan Jun 2011.

Berlepas Saleh dari Sana'a datang satu hari selepas parlimen Yaman bersetuju undang-undang yang memberikan kekebalan dari pendakwaan lengkap terhadap diktator itu untuk kejahatan yang dilakukan selama 33-tahun pemerintahannya.

- sumber dari eramuslim.com

0 Responses to “Diktator Yaman Ali Abdullah Saleh "Melarikan Diri" ke Amerika Syarikat”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam