Saturday, January 21, 2012

Kisah Rasulullah ketawa dan menangis ketika Umar menceritakan kisahnya
Suatu ketika Rasulullah Shallahu Alaihi Wassalam berkumpul dengan para sahabatnya, Rasulullah berkata pada Umar,

"Cuba ceritakan kepadaku yang membuat aku ketawa dan membuat aku menangis".

Kemudian Sahabat Umar pun bercerita. "Dahulu sebelum aku mengenal Islam, aku membuat patung berhala dari manisan. Lalu aku pun menyembah patung manisan itu.

"Demi lata uzza mannat engkau lah yang mulia, beri aku makanan sebagai rezeki darimu" kataku. Waktu itu aku menyembah patung namun perutku sedang lapar. Selesai menyembah berhala aku menuju ke dapur, tidak aku dapatkan makanan di sana lalu aku kembali keruangan persembahyangan. Tidak ada makanan selain tuhan ssembahanku, akhirnya dengan rasa sesal aku memakan tuhanku sendiri yang kusembah sembah sebelumnya. Aku memakan berhala tersebut bermula dari kepalanya, terus tangannya hingga habis tidak tinggal. "

Mendengar cerita Umar Rasulullah tertawa hingga kelihatan gigi gerahamnya, Baginda bertanya,

"Di mana akal kamu masa Itu?"

Umar Menjawab, "Akal kami memang pintar tetapi sembahan kami yang menyesatkan kami."

Lalu Rasul berkata kepada Umar,

"Ceritakan kepadaku Hal yang membuat aku menangis"?

Umar pun memulakan ceritanya "Dahulu aku punya seorang anak perempuan, aku ajak anak tersebut ke suatu tempat, Tiba di tempat yang aku tuju, aku mula menggali sebuah lubang. Setiap kali tanah yang aku gali mengenai bajuku, maka anak perempuanku membersihkannya.

Dia tidak mengetahui sesungguhnya lubang yang aku gali adalah untuk menguburnya hidup-hidup, untuk persembahan berhala. Selesai menggali lubang, aku membaling anak perempuanku ke dalam lubang. burrr .... dia menangis kencang sambil menatap wajahku. Masih terngiang wajah anakku yang masih tidak mengerti apa yang dilakukan ayahnya sendiri dari bawah lubang. "

Mendengar cerita itu menitislah air mata Rasulullah. Begitu juga dengan Umar menyesali perbuatan jahiliyyahnya sebelum dia mengenal Islam.

- terjemahan dari eramuslim.com


2 Responses to “Kisah Rasulullah ketawa dan menangis ketika Umar menceritakan kisahnya”

 • February 17, 2013 at 12:49 PM
  Sedihnya kisah ini.
 • May 18, 2013 at 12:30 PM
  saya nak share cerita ni ye :) • Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
  p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

  Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

  Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

  Back To Top
  Profile Picture
  ©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
  Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
  E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam