13 rekod dunia yang dipegang oleh Bahtera Nabi Nuh

Allah memerintahkan Nabi Nuh as. untuk membuat bahtera. Bersama para pengikutnya, Nabi Nuh as mengumpulkan paku dan menebang kayu besar dari pokok yang ia tanam selama 40 tahun. Melalui wahyu-Nya, Allah SWT membimbing Nuh membuat bahtera yang kuat untuk menghadapi serangan taufan dan banjir. Ini rekod dunia yang dipegang oleh Bahtera Nuh:

1. Bahtera Nuh Dipimpin Oleh Nahkoda Tertua Di Dunia (berusia 600 tahun).

Ibnu Abbas menceritakan Bahwa Nabi Nuh diutus pada kaumnya ketika berumur 480 tahun. Masa kenabiannya adalah 120 tahun dan berdakwah selama 5 abad. Dia mengharungi banjir ketika berumur 600 tahun dan kemudian selepas banjir hidup selama 350 tahun.


2. Bahtera Nuh Merupakan Kapal Terbesar Di Dunia Yang Dibina Dari Kayu.

Ibnu Abbas menceritakan bahawa suatu ketika Nabi Isa menghidupkan Ham bin Nuh dan bertanya kepadanya kenapa rambutnya beruban, lalu menjawab dia meninggal di saat usia muda kerana ketakutannya ketika banjir. Ia berkata bahawa panjang kapal Nuh adalah 1200 kubit dan lebarnya 600 kubit dan mempunyai 3 lapisan.

3. Bahtera Nuh Merupakan Alat Pengangkutan Laut Pertama Di Dunia.

Allah membimbing Nuh membuat bahtera yang kuat untuk menghadapi serangan taufan dan banjir. Bahtera Nuh dianggap sebagai alat pengangkutan laut pertama di dunia.

4. Bahtera Nuh Merupakan Pengangkutan Laut Pertama Di Dunia Yang Terbuat Dari Kayu.

Bersama para pengikutnya, Nabi Nuh mengumpulkan paku dan menebang kayu besar dari pokok yang ditanam selama 40 tahun.

5. Bahtera Nuh Merupakan Kapal Pengangkutan Bertingkat Pertama Di Dunia (3 tingkat).

Panjang kapal Nuh adalah 1200 kubit dan lebarnya 600 kubit dan mempunyai 3 lapisan. Peringkat pertama diletakkan binatang-binatang liar dan yang sudah dijinakkan, peringkat kedua ditempatkan manusia manakal ditingkat ketiga untuk burung-burung.

6. Bahtera Nuh Merupakan Kapal Yang Belayar Tertinggi Dari Dasar Laut.

Menurut Al-Quran, bahtera Nuh telah mendarat di Bukit Judi. Ada pendapat yang menunjukkan suatu gunung di wilayah Kurdi atau tepatnya dibahagian selatan Armenia, ada pendapat lain dari Wyatt Archeological Research, bukit tersebut terletak di wilayah Turkistan Iklim Butan, Timur laut pulau yang oleh orang-orang Arab disebut sebagai Semenanjung Ibnu Umar (Tafsir al- mishbah).

7. Bahtera Nuh Adalah Kapal Anti Taufan Dan Banjir Pertama Di Dunia.

Allah membimbing Nuh membuat bahtera yang kuat untuk menghadapi serangan taufan dan banjir. 

8. Bahtera Nuh Adalah Kapal Pertama Yang Berlayar Tanpa Kompas.

Setelah bahtera itu selesai, Kitab Kejadian menggambarkan bahawa air tenggelamkan bumi selama 150 hari lamanya dan setelah itu air mulai surut.

9. Bahtera Nuh Dinahkhoda Bukan Ahli Ilmu Kelautan Dan Perbintangan.

Nuh adalah seorang nabi yang diceritakan dalam Taurat, Injil, dan Al-Quran. Nuh diangkat menjadi nabi sekitar tahun 3650 SM. 

10. Bahtera Nuh Adalah Satu-Satunya Kapal Pengangkutan Dengan Penumpang Paling Sedikit Pertama Di Dunia.

Ibnu Thabari menceritakan setelah kapal berlabuh di pergunungan Ararat, ia kemudian membina sebuah kota di daerah Ararat (Qarda) disuatu kawasan yang termasuk Mesopotamia dan menamakan bandar tersebut Themanon (Kota lapan Puluh) kerana bandar tersebut dibina oleh orang yang beriman yang berjumlah 80 orang.

11. Bahtera Nuh Adalah Kapal Pengangkutan Yang Mengangkut Jenis Binatang Berpasangan Terbanyak Di Dunia.

40 keluarga termasuk manusia binatang sahaja yang terselamat dari banjir tersebut. Nabi Nuh mempunyai empat orang anak. Seorang daripada mereka bernama Kan’an . Dia durhaka kepada ayahnya dan tidak beriman kepada Allah. Kan'an mati ketika banjir dan taufan melanda bumi ketika itu kerana keengganannya mengikuti perintah ayahnya agar menaiki bahtera. Adapun tiga anaknya yang lain iaitu Sam , Ham dan Yafith terselamat kerana patuh kepada ayah mereka dan beriman kepada Allah. Penduduk bumi hari ini adalah keturunan dari tiga orang anak Nuh tersebut. Dan menurut riwayat Imam Ahmad: Dari Sam lahirlah orang Arab dan dari Ham lahirlah orang Habsyi dan dari Yafith lahirlah orang Rum. Wallahu A’lam.

12. Bahtera Nuh Satu-Satunya Kapal Yang Mendarat Di Gunung.

Berdasarkan foto yang dihasilkan dari gunung Ararat, menunjukkan sebuah perahu yang sangat besar dianggarkan memilik luas 7.546 kaki dengan panjang 500 kaki, 83 kaki lebar dan 50 kaki tinggi dan masih ada tiga tingkat lagi atasnya.

13. Bahtera Nuh Adalah Kapal Yang Mengarungi Banjir Terlama Di Dunia.

Kitab Kejadian menggambarkan bahawa air tenggelamkan bumi selama 150 hari lamanya dan setelah itu air mulai surut. Nuh menunggu hingga bumi benar-benar kering sebelum membuka pintu bahtera.

- terjemahan dari unikaneh.comComments

Anonymous said…
ISTERI NABI NUH BUKAN TERMASUK GOLONGAN KAFIR KER???MACAM MANA BLEH TERSELAMAT??
Anonymous said…
mana ade die terselamat...die juga mati dalam banjir tu la...sb die bersubahat dgn org kafir...