Sunday, February 5, 2012

Alhamdulillah, kedai daging halal bertebaran di Canada

Gerai daging halal tumbuh dengan pesat di wilayah Nova Scotia, Kanada. Mereka bersaing untuk memenuhi keperluan sebuah komuniti besar Muslim yang pelbagai, bahkan di kalangan non-Muslim juga. "Kami senang dengan high daging halal boleh didapati di sini," kata Khalil Alshanti, co-pemilik Grocery Halal Taiba, The Herald Chronicle pada Khamis (2/2).

Taiba Grocery Halal salah satu kedai yang dibuka tiga tahun lalu di Hilafax di Nova Scotia untuk menawarkan daging lembu, kambing, domba dan ayam disembelih menurut ajaran Islam. "Kami membuka kedai runcit sebagai perkhidmatan kepada komuniti Muslim dan seiring waktu kami juga melayani beberapa non-muslim juga. "tambah Khalil.

Kedai ini dijalankan oleh umat Islam dan bagi umat Islam, dan untuk melayani komuniti Muslim yang berkembang di wilayah ini. Kemudian, Alshanti dan rakan perniagaannya, Ahmad Alhamoui, membeli daging untuk kedai runcit mereka di ladang di Rawdon Hulu dan Bridgewater. sehingga, kedai daging halal banyak berkembang di Kanada.

Muslim di Nova Scotia, Kanada sekarang dianggarkan mendekati 20.000, menyusul peningkatan jumlah mahasiswa yang berasal dari Timur Tengah.


0 Responses to “Alhamdulillah, kedai daging halal bertebaran di Canada”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam