Alhamdulillah, kedai daging halal bertebaran di Canada

Gerai daging halal tumbuh dengan pesat di wilayah Nova Scotia, Kanada. Mereka bersaing untuk memenuhi keperluan sebuah komuniti besar Muslim yang pelbagai, bahkan di kalangan non-Muslim juga. "Kami senang dengan high daging halal boleh didapati di sini," kata Khalil Alshanti, co-pemilik Grocery Halal Taiba, The Herald Chronicle pada Khamis (2/2).

Taiba Grocery Halal salah satu kedai yang dibuka tiga tahun lalu di Hilafax di Nova Scotia untuk menawarkan daging lembu, kambing, domba dan ayam disembelih menurut ajaran Islam. "Kami membuka kedai runcit sebagai perkhidmatan kepada komuniti Muslim dan seiring waktu kami juga melayani beberapa non-muslim juga. "tambah Khalil.

Kedai ini dijalankan oleh umat Islam dan bagi umat Islam, dan untuk melayani komuniti Muslim yang berkembang di wilayah ini. Kemudian, Alshanti dan rakan perniagaannya, Ahmad Alhamoui, membeli daging untuk kedai runcit mereka di ladang di Rawdon Hulu dan Bridgewater. sehingga, kedai daging halal banyak berkembang di Kanada.

Muslim di Nova Scotia, Kanada sekarang dianggarkan mendekati 20.000, menyusul peningkatan jumlah mahasiswa yang berasal dari Timur Tengah.


Comments