Friday, February 17, 2012

Perbualan antara Rasulullah dan Malaikat Jibril tentang kiamat

Dari Umar ibnu Khattab ra beliau berkata: "Pada suatu hari tatkala kami sedang duduk-duduk bersama Rasulullah saw. lalu datang seorang laki-laki. Pakaiannya sangat putih. Rambutnya sangat hitam.

Tidak nampak tanda-tanda bahawa dia dari perjalanan. Tidak seorangpun di antara kami yang mengenalnyaa. Kemudian orang tersebut duduk berhadapan dengan Rasulullah SAW.Disandarkannyaa kedua lututnya ke lutut Rasul dan kedua telapak tangannya diletakkan pada kedua-dua paha Rasul.

Kemudian orang itu berkata: "Ya Muhammad, khabarkan kepadaku tentang Islam ..." Lalu Nabi menjawab; "Islam itu bahawa kamu saksikan bahawa tiada Tuhan yang disembah selain Allah dan Muhammad itu utusan Allah. Kamu dirikan solat, tunaikan zakat, berpuasa dibulan Ramadhan dan laksanakann haji ke Baitullah jika kamu mampu berjalan ke sana. "
Orang itu kemudian berkata: "Benar engkau ..."

kami pun hairan (kata Umar) dia yang bertanya dan dia pula yang membenarkan. Kemudian orang tadi berkata pula: "Khabarkan kepadaku tentang Iman."

Rasul menjawab; 'Iman, bahawa kamu percaya kepada Allah, kepada para MalaikatNya, Kitab-kitabNya, Rasul-rasulNya, percaya kepadaa hari akhir dan percaya kepada takdir baik atau buruk. "" Benar engkau, "kata orang itu pula.

Kemudian dia berkata lagi: "Khabarkan kepadaku tentang Ihsan (kebajikan)."
Nabi menjawab: "Ihsan itu adalah engkau sembah Allah seakan-akan engkau melihatNya, tetapi jika engkau tidak mampu melihatNya, ketahuilah bahawa Dia tetap melihat engkau."

Kemudian orang tadi berkata pula: "Khabarkan kepadaku tentang Kiamat."
Lalu Rasul menjawab: "Orang yang ditanya tidak lebih tahu daripada orang yang bertanya."

Lalu kemudian orang itu berkata lagi: "Khabarkan kepadaku tanda-tanda akan datang Kiamat. "

Rasul menjawab: 'Bahawa seorang ibu melahirkan pemimpinnya dan engkau akan melihat yang dulunya seorang yang hidup fakir, berjalan pun tidak beralas kaki namun mereka berlumba-lumba untuk membina bangunan-bangunan. "

Kemudian orang itu berpisah dari kami dan aku (kata Umar) berlangsung sejenak ... lalu Nabi bertanya kepadaku ...: "Ya Umar, kamu tahu siapa yang bertanya tadi .."

Aku berkata: "Allah dan RasulNya lah yang lebih tahu."
Lantas Nabi bersabda: "Dia adalah Jibril, dia datang untuk mengajarkan agama kepada kamu." (HRMuslim)

- sumber unikaneh.com

0 Responses to “Perbualan antara Rasulullah dan Malaikat Jibril tentang kiamat”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam