Sunday, February 26, 2012

Subhanallah, Khasiat "kayu Ajaib" bernama Siwak

Tumbuhan yang mempunyai nama latin Salvadora persica ini, telah berabad-abad yang lalu di sebutkan namanya dalam hadis mulia oleh Rasulullah Muhammad Sallallahu alaihi wassalam. Beliau sendiri pun, juga terbiasa membersihkan giginya dengan siwak setiap bangun dari tidur, seperti di riwayatkan oleh Aisyah ra,

"Kami biasa menyiapkan sebuah siwak dan air untuk wuduk bagi Rasulullah saw pada bila-bila pun Allah menghendaki beliau bangun dari tidur malam, beliau akan membersihkan giginya dengan siwak, mengambil wudhu, dan lalu mendirikan solat". (HR Muslim).

Siwak berasal dari bahasa arab 'yudlik' yang ertinya adalah mengurut (massage). Siwak lebih dari sekadar berus gigi biasa, kerana selain memiliki serat batang yang elastik dan tidak merosakkan gigi walaupun di bawah tekanan yang keras, siwak juga mempunyai kandungan alami antimikrobial dan antidecay system.

Batang siwak yang berdiameter kecil, mempunyai kemampuan fleksibiliti yang tinggi untuk menekuk ke daerah mulut secara tepat dan dapat mengikis plak pada gigi. Siwak juga selamat dan sihat bagi perkembangan gusi.

Siwak adalah alat pembersih gigi yang mempunyai keunggulan kerana terbukti mengandungi mineral-mineral-mineral semulajadi yang dapat membunuh bakteria, menghilangkan plaque, mencegah gigi berlubang serta memelihara gusi. Siwak juga berfungsi mengikis dan membersihkan bahagian dalam mulut.

Untuk lebih lengkapnya, sila semak kandungan kimia yang bermanfaat dalam siwak yang berikut:

- Klorida, Pottasium, Sodium Bicarbonate, Fluorida, Silika, Sulfur, Vitamin C, Trimetilamin, Salvadorin, Tannin dan beberapa mineral lain yang berfungsi untuk membersihkan gigi, memutihkan dan menyehatkan gigi dan gusi.

- Antibacterial Acids, seperti astringents, abrasive dan detergent yang berfungsi untuk membunuh bakteria, mencegah jangkitan, menghentikan pendarahan pada gusi.

-Enzim yang mencegah pembentukan plak yang merupakan penyebab radang gusi dan penyebab utama tarikhnya gigi secara prematur.

- Anti Decay Agent (Zat anti pembusukan) dan Antigermal System, yang bertindak seperti Penicilin menurunkan jumlah bakteria di mulut dan mencegah terjadinya proses pembusukan.

- Kajian kimia terhadap tanaman ini telah dilakukan semenjak abad ke-19, dan ditemui sejumlah besar klorida, fluorin, trimetilamin dan resin. Kemudian ditemukan juga kandungan silika, sulfur dan vitamin C. Kandungan kimia tersebut sangat bermanfaat bagi kesihatan gigi dan mulut di mana trimetilamin dan vitamin C membantu penyembuhan dan pembaikan rangkaian gusi. Klorida bermanfaat untuk menghilangkan noda pada gigi, sedangkan silika dapat bertindak balas sebagai penyental. Kemudian kewujudan sulfur dikenali dengan rasa hangat dan baunya yang khas, adapun fluorida berguna bagi kesihatan gigi sebagai pencegah terjadinya karies dengan memperkuat lapisan e-mel dan mengurangkan larutnya terhadap asid yang dihasilkan oleh bakteria.

Penyelidikan terakhir pada tahun 2007 yang dilakukan oleh para penyelidik di syarikat Wrigley dalam laporannya di Jurnal Agrikultur dan Kimia Bahan Makanan membuktikan bahawa batang kayu tanaman Magnolia (satu bahagian dengan siwak, iaitu Magnoliofita) mempunyai kesan anti bakteria yang tinggi terhadap bakteria penyebab bau mulut.

Dan, pada tahun 1986 WHO juga mengesyorkan penggunaan siwak. Pelbagai kajian ilmiah lain melaporkan bahawa ekstrak tanaman siwak pada kepekatan yang tinggi boleh disandingkan dengan zat desinfektan oral dan anti plak lain iaitu triklosan dan klorheksidin glukonat

- sumber dari voa-islam.com


0 Responses to “Subhanallah, Khasiat "kayu Ajaib" bernama Siwak”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam