Thursday, February 2, 2012

Akhlak Rasulullah adalah Al-Quran

Jiwa Rasulullah SAW merangkumi banyak akhlak mulia, seperti sifat malu, mulia, berani, menetapi janji, ringan tangan, cerdas, ramah, sabar, memuliakan anak yatim, berperangai baik, jujur, pandai menjaga diri, senang menyucikan diri, dan berjiwa bersih.

Ibnu Qayyim menyatakan bahawa Nabi Muhammad SAW menggabungkan takwa kepada Allah dan sifat-sifat luhur. Takwa kepada Allah SWT dapat memperbaiki hubungan antara seorang hamba dan Tuhannya, sedangkan akhlak mulia dapat memperbaiki hubungannya dengan sesama makhluk Allah SWT. Jadi, takwa kepada Allah SWT akan melahirkan cinta seseorang kepada-Nya dan akhlak mulia dapat menarik cinta manusia kepadanya.

Hisyam bin Amir pernah bertanya kepada Aisyah RA mengenai akhlak Rasulullah SAW. Aisyah menjawab, "Akhlak Nabi SAW adalah Al-Quran." (HR Muslim).

Sungguh, jawapan Aisyah ini singkat, namun penuh makna. Aisyah menyifatkan Rasulullah SAW dengan satu sifat yang boleh mewakili seluruh sifat yang ada. Memang tepat, akhlak Nabi SAW adalah Al-Quran.

Allah SWT berfirman, "... Al-Quran ini memberi petunjuk ke (jalan) yang paling lurus ..." (Surah Al-Israa ': 9).

"(Yang) memberi petunjuk kepada (jalan) yang paling lurus ..." (Surah Al-Jinn: 2).

Akhlak beliau adalah Al-Quran; kitab suci umat yang disifati dengan firman Allah, "... tidak ada keraguan padanya; petunjuk bagi mereka yang bertakwa." (Surah Al-Baqarah: 2).

Pada masa permulaan dakwah Islam, Nabi Muhammad SAW tidak hanya membina sisi tauhid, tetapi juga membina sendi dan tiang akhlak mulia. Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda, "Sungguh, aku telah diutuskan untuk menyempurnakan akhlak mulia." (HR. Baihaqi dan Al-Hakim).

Anas RA berkata, "Sungguh, Rasulullah SAW benar-benar manusia dengan akhlak yang paling mulia. (HR Bukhari-Muslim).

Anas juga berkata, "Selama sepuluh tahun aku berkhidmat kepada beliau (Rasulullah), aku tidak pernah mendengar beliau mengucapkan kata" Ah ", sebagaimana beliau tidak pernah mempersoalkan apa yang kau lakukan, 'Kenapa kamu melakukan ini? Atau' Bukankah seharusnya kamu mengerjakan seperti ini? " (HR Bukhari-Muslim)

- terjemahan dari republika.co.id

0 Responses to “Akhlak Rasulullah adalah Al-Quran”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam