Sunday, July 1, 2012

Tokoh Islam Rusia Dibunuh di Masjid

Seorang tokoh Islam Dagestan sekaligus imam masjid, Magomedkamil Gamzatov, tewas dibunuh segerombolan orang tak dikenal yang menyerang sebuah masjid di wilayah Dagestan, selatan Rusia, Kamis (28/6) malam waktu setempat.

Selain membunuh Magomedkamil, para penyerang tersebut juga menyerang dan membunuh seorang jemaah masjid.

Suruhanjaya Antiterorisme Rusia mendedahkan, para penyerang terdiri daripada empat orang yang memakai topeng. "Para pelaku membunuh dua orang dan membakar masjid itu. Kemudian mereka melarikan diri dengan kereta curian, "demikian pernyataan Suruhanjaya Anti-Keganasan Rusia seperti dilansir RIA Novosti, Jumat (29/7).

Hingga berita ini diturunkan, polis Rusia masih melakukan pengejaran terhadap pelaku. Magomedkamil Gamzatov merupakan tokoh Islam yang terkenal dengan penolakannya terhadap kekerasan. Ia seringkali menyatakan perlawanannya terhadap kaum ekstrimis garis keras.

Dagestan yang bersempadan dengan wilayah Ceska di sebelah utara Kaukasus kerap dilanda serangan sporadis kebelakangan ini. Pemerintah Rusia menuding militant-militan Muslim berada di balik serangan tersebut.


0 Responses to “Tokoh Islam Rusia Dibunuh di Masjid”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam