Sunday, July 1, 2012

Ziarah kubur, kebiasaan dilakukan Mesut Ozil pulang ke kampungnya di Turki

Ziarah Kubur, Kebiasaan Ozil Tiap Mudik
Akhir tahun lalu di La Liga Sepanyol berehat untuk menyambut perayaan Krismas, Mesut Ozil memanfaatkannya dengan pulang ke kampung. Bandar Devrek, sebuah wilayah di Wilayah Zonguldak, Turki, yang merupakan kampung halamannya menjadi tujuan gelandang Real Madrid itu.

Kehadiranya ke bandar yang berhampiran Laut Hitam di Turki sebelah utara itu menggegarkan warga tempatan. Selama dua hari, lawatan Ozil mendapat sambutan masyarakat tempatan. Warga tampak bersemangat menyambut kepulangan putra terbaik mereka.

Ozil menyatakan, pulang kampung menjadi tradisi baginya. Kepada para wartawan yang mewawancaranya, ia mengaku terakhir kali pulang ke kampung halamannya satu tahun yang lalu. "Anda boleh lihat mereka semua adalah rakan-rakan dan keluargaku," katanya dikutip Habermonitor.com.

Selain kunjungan keluarga dan bertemu wali kota tempatan, Ozil menyempatkan diri untuk mengunjungi makam leluhur. Menurut Ozil, lawatan ke makam leluhurnya itu dilakukan sebagai bentuk penghormatan kepada mereka yang telah meninggal.

Pasalnya Islam mengajarkan kepada pemeluknya agar generasi sesudahnya selalu mengirimkan doa kepada keluarga yang meninggal. "Makam datuk dan nenekku adalah tempat yang pertama kali kutuju di sini sebelum melakukan aktiviti cuti," lanjut Ozil.

Pemain der Panzer itu mengatakan, dirinya tidak akan pernah melupakan kampung halamannya. Meski berkewarganegaraan Jerman, beliau tidak akan melupakan Turki, yang merupakan tanah kelahiran orang tua dan sanak saudaranya dari generasi sebelumnya. "Sejak kecil saya selalu tinggal di sini selama musim panas," kata dia.
sumber republika.co.id

0 Responses to “Ziarah kubur, kebiasaan dilakukan Mesut Ozil pulang ke kampungnya di Turki”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

Back To Top
Profile Picture
©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam