Monday, July 23, 2012

Zinedine Zidane gagal memasuki Gaza

Bintang bola sepak  Muslim, Zinedine Zidane sangat peduli dengan nasib kanak-kanak yang hidup di Jalur Gaza, Palestin.

Kerana itu ketika dilantik sebagai duta badan dunia PBB bidang pendidikan, Unicef​​, Zidane seketika menyanggupinya. Apalagi dalam misinya legenda Les Bleus itu dijadualkan melakukan lawatan ke Jalur Gaza pada Mac 2010.

Dilaporkan dari The Palestine Telegraph, lawatan Zidane juga sebagai usaha untuk mempromosikan keamanan antara Palestin dan Israel. Dia dijadualkan melakukan perjalanan ke sepanjang wilayah daerah yang diblokade Israel. Zidane merasa senang sebab boleh membantu perjuangan rakyat Palestin yang merupakan saudara seiman.

"Saya senang untuk dilantik sebagai utusan oleh organisasi PBB yang menangani masalah kanak-kanak untuk melakukan perjalanan ke Jalur Gaza," ujar pengarah sukan Real Madrid itu.

Zidane mengatakan, tugas yang dipikulnya itu sangat mulia. "Aku akan melakukan segala usaha untuk memberikan warga Gaza agar boleh mengeluarkan senyum besar di wajah mereka. Warga Gaza menderita dan mengalami kerugian serius, kerosakan, dan cedera akibat aksi kekerasan Israel," tegas Zidane.

Setelah berita itu dilaporkan, entah mengapa tiba-tiba pihak Unicef ​​meralat berita itu. Kepada laman berita Israel, Ynet, Juru Bicara Unicef ​​Later Taveau menegaskan telah terjadi salah faham berkaitan rencana kunjungan Zidane ke wilayah yang disekat Zionis itu.

Zidane, kata dia, tidak jadi melakukan lawatan ke Jalur Gaza sebagai duta Unicef​​. Zidane merupakan duta organisasi PBB bidang Pembangunan, UNDP, dan tidak ada urusannya dengan Unicef​​. Adapun wakil UNDP yang diminta keterangan berkaitan persoalan itu menolak pengesahan dan menerbitkan kronologi sebenarnya. 


1 Responses to “Zinedine Zidane gagal memasuki Gaza”

 • December 21, 2012 at 6:03 PM
  Dang, I simply inserted a lengthy as well as extensive remark,
  however, if I attempted in order to submit the idea
  my Traveler failed. Could it have been somehow saved as well as should i remodel the item?
  Feel free to visit my blog Genital Wart Remover • Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
  p/s: Jika ada diantara blogger yang ingin bertukar pautan link dengan detikislam.blogspot.com, boleh lah pm di facebook admin.

  Juga kepada blogger-blogger yang telah membuat pautan link detikislam di blog masing-masing tetapi admin masih tidak meletakkan pautan link blog saudara saudari, minta pm juga di facebook admin. Sekian, Terima Kasih

  Blog's stats Jumaat 30.12.2011 bersamaan 4 Safar 1433

  Back To Top
  Profile Picture
  ©1433 Hakcipta Tak Terpelihara
  Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami. Anda digalakkan untuk memaparkan sumber asal bahan tersebut.
  E-mel :@gmail.comatau Facebook :www.facebook.com/blogdetikislam