Bolehkah Kita Berdoa Supaya Orang Yang Mengkhianati Kita Ditimpa Bala?


Soalan. Bolehkah kita berdoa supaya orang yang mengkhianati kita ditimpa bala?

Boleh. Doa kepada orang jahat ini ada dua. Yang pertama minta kebaikan dan yang kedua minta Tuhan balas. Dua-dua dibolehkan. Ramai yang bercakap dalam facebook mengatakan ini tidak boleh mungkin tidak belajar. 

Dua-dua boleh. Nabi pernah minta dua, kadang kala Nabi minta kebaikan untuk kaum yang mengzaliminya dan ada kalanya Nabi minta malapetaka kepada kaum yang buat zalim. Tapi kebanyakkan yang Nabi minta adalah perkara yang baik-baik. Harus minta yang baik. Doa qunut nazilah itu adalah doa yang minta Tuhan binasakan musuh-musuh agama. Bukan minta Tuhan bagi mereka BR1M. Itu dipanggil qunut nazilah, minta Tuhan binasakan. Ya Allah hancurkan kumpulan kafir dan munafik ini. Itu doa Rasulullah. Cuma kebanyakkanya Nabi minta perkara yang baik-baik. 

Cuma kalau minta untuk Tuhan balas biarlah setimpal jangan lebih daripada had. Contoh orang mencuri buah mempelam, dia doa Ya Allah jadikan lah orang yang ambil buah mempelam ini hancur dilenyek lori. Itu tak boleh, tidak setimpal kesalahan. Itu namanya zalim. - Ustaz Azhar Idrus

Comments