Kita Hidup Ini Jangan Sedih Dengan Dunia

 Kita hidup, kita hidup ni jangan sedih...tak payah sedih sangat, tak payah sedih sebab nikmat itu akan berpanjangan dalam syurga insyaAllah. Cuma yang perlu kita usaha, berlumba-lumba mendapatkan redha Allah dan nikmat apa lagi kita duk ligan atas muka bumi Allah yang sementara ini tuan-tuan. Tuan-tuan tengok lah orang yang merenung dan mendengar dengan hati dia. 

Tajuk buah dengan pokok dalam syurga pun dah cukup membuatkan kita insaf dan kita berazam insyaAllah tidak perlu dah kita ligan dan kejar dunia sampai menyakitkan orang lain. Sampai terpaksa makan dan ambil benda-benda yang haram. Sampai terpaksa menganiaya orang lain, sedangkan nikmat yang di dalam syurga tak tahu berapa ribu kali nikmat. Syurga itu nikmat, syurga itu kesenangan, syurga itu sihat, syurga itu kaya, syurga itu ma'waa. 

فيهِما فاكِهَةٌ وَنَخلٌ وَرُمّانٌ

Di dalam syurga ada buah-buahan. Semua jenis buah-buah di dunia ini, insyaAllah ada dalam syurga, bahkan rasa dia jauh lebih sedap dan ditundukkan, didekatkan, direndahkan ranting-rantingnya. Maksudnya bukan  rendah tu kena lompat baru dapat. Di rendahkan ranting itu sampai terletak di atas telapak tangan. Allah Ta'ala akan tanam kepada dia satu benih pokok dengan satu zikir yang dia sebutkan di dunia ini  satu pokok yang di tanam pada dia di syurga milik beliau nanti, insyaAllah. - Ustaz Wadi Annuar

Comments