Hukum Tinggal Perbuatan Buruk Tanpa Solat TaubatApakah hukum, kita meninggalkan segala perbuatan buruk  dan terus beriman kepada Allah tanpa. melakukan solat sunat taubat?

Solat taubat bukan wajib. Yang wajib solat zohor, solat asar...dia dulu tak sembahyang, minum arak, main nombor ekor. Sebelah kaki dah duduk dalam neraka. Tiba-tiba Allah beri hidayah, kembali ke pangkal jalan. Alhamdulillah, dosa banyak mana pun Tuhan ampun. Maka bermulalah sembahyang. Bagaimana solat sunat taubat? solat taubat sunat bukan wajib.

Kita meninggalkan hidup kita yang kotor, yang jahat kepada yang baik. Maka orang (sahabat) tanya Nabi Ya Rasulullah amalan apa yang terbaik? kalau fardu sembahyang fardu, kalau sunat sembahyang sunat. Maka sahabat-sahabat kalau mereka hendak buat perkara yang baik, mulakan dengan sembahyang. Jadi sunat bagi orang yang nak mula hidup dalam keadaan yang baik mulakan dengan sembahyang. Akhirnya terkenal di zaman kita solat sunat taubat. Yang sebenarnya ulama kita (pandangan), tak niat sunat taubat pun tak apa. Kita solat sunat 2 rakaat permulaan kita bertaubat kepada Allah. Itu lah jadinya solat sunat taubat, last-last(akhirnya) dapat ke orang kampung jadi wajib dah pula. Tidak wajib (solat sunat taubat) - Ustaz Azhar IdrusComments